ארוחה משפחתית: אתם חייבים את זה לעצמכם

19.02.2015 / פורסם בתזונה נכונה
חשיבות ארוחות משפחתיות

אין לנו טיפת זמן. אנחנו עובדות מחוץ לבית, עובדות בתוך הבית ויש לנו תמיד אלף מטלות על הראש. ומה יורד ראשון מסדר העדיפויות? ארוחת הערב המשפחתית. אותו מוסד עתיק יומין שאנחנו פוגשות בעיקר בסרטים אמריקניים המוקדשים לשאלת "יקירי, איך עבר עליך היום?". אז בואו נעזוב את הקיטש בצד, ונבין שארוחת ערב משפחתית היא אולי הדבר החשוב ביותר לך, לילדים שלך ולמשפחה שלך.

במחקרים שנערכו לאחרונה נמצא קשר בין קיום ארוחות משפחתיות לבין הערכה עצמית גבוהה ולביטחון עצמי. נמצא אפילו קשר בין קיומה של ארוחה משפחתית מסודרת לבין הפחתת הריונות לא רצויים אצל בני נוער והפחתת תופעות של דיכאון. הארוחה המשפחתית לא רק הופכת את האכילה עצמה למסודרת יותר, אלא שהיא משמשת גם להזנה של הנפש האישית והמשפחתית. זהו רגע משפחתי חזק שבפועל קל להפוך לעוגן יומי: הרי כולם חייבים בסופו של דבר לאכול משהו בערב.

אז הנה כמה טיפים שימקסמו את האפקט של ארוחת הערב המשפחתית:

  • הארוחה המשפחתית מתחילה הרבה לפני שמתיישבים לאכול. שתפי את ילדייך בבחירת הארוחה שתוגש, המנות שירכיבו אותה לפי אבות המזון, ואיזה רכיבים צריכים להיות בבית כדי להכין את הארוחה. אפשר גם להתחיל הפוך: לבקש מהילדים לתכנן ארוחה לפי המצרכים שכבר יש בבית. הילדים ירגישו שותפים מלאים לארוחה ויצפו לה.

 

  • הארוחה המשפחתית לא מסתיימת לאחר שנגמר האוכל בצלחת. זוהי הזדמנות מצוינת לתרגל את הילדים גם בסיוע בפינוי השאריות, שטיפת הכלים או סידורם במדיח. תופתעי לגלות עד כמה קל לגייס את הילדים למשימות בבית, כשהדבר נעשה תוך שיתופיות ומשחק.

 

  • כשאתם נמצאים בארוחה משפחתית – אתם נמצאים רק בה. קוראים לזה mindfulness (קשיבות). זה אומר שהסמארטפון רחוק מהישג יד, והטלוויזיה סגורה. עכשיו זה רק אתם והמשפחה שלכם.

 

  • הארוחה המשפחתית היא מתחם אימונים מצוין לתרגול הרגלי שיחה, תקשורת ונימוסים. הנה כמה עצות לניהול שיחה מרתקת ומעשירה עם ילדייך:
  • שאלי את ילדייך שאלות ממוקדות. אם תשאלי "איך היה בבית ספר" תקבלי את ה"כיף" או ה"בסדר" הרגיל. אם, לעומת זאת, תשאלי "מה עשית היום בהפסקה?", "מה היה הכי כיף היום?", "איך הלך המבחן בחשבון" או "היה משהו שהרגיז אותך היום?" – תקבלי תשובות מפורטות ועם הרבה רגשות שחשוב לילדים לפרוק.

 

  • לאחר שילדייך פורקים את אשר על ליבם, תני להם קודם כל את מה שהם הכי צריכים: הבנה וקבלה. הגידי להם "מה שקרה לך עם אבנר נשמע באמת מאוד מרגיז" או "אני שמחה לראות שאת מרוצה מהציון שקיבלת כי למדת היטב למבחן".

 

  •  לאחר שהילד יבין שבאמת הקשבת לו, ניתן לייעץ לו , לשתף בדברים דומים שאירעו לך, ולהוביל את השיחה לכיוון מעשי וחיובי.

 

  • אז נכון, בהתחלה קצת קשה להרגיל את כולם להשתתף בארוחה מדי יום, ולא תמיד השיחה סביב השולחן תהיה פוריה. אולם ההתמדה משתלמת ועד מהרה לא תוכלי להבין איך הסתדרתם לפני שהארוחה המשפחתית הפכה לעוגן שלכם.

 

  • בתיאבון ובהצלחה.

כתיבת תגובה

TOP