בריא או לא? מאכלים בתחפושת

24.03.2016 / פורסם בתזונה נכונה
מאכלים שהתחפשו

בחג הפורים אנחנו נוהגים להתחפש. ומה לגבי המזון שאנחנו אוכלים? האם גם הוא מתחפש? התשובה היא כן – ובכל ימות השנה. למה הכוונה? למאכלים שנראים "בריאים" אך בפועל האמת שונה, אלו מאכלים בתחפושת. הגיע הזמן להסיר את המסכה מעל המאכלים האלה:

עוגיות בריאות: עוגיות אלה במקרים רבים עשויות מקמח לבן, סוכר ומלח בתוספת אגוזים או שקדים. אז לא תמיד עוגיות הבריאות כאלה בריאות, ומבחינה קלורית אין הבדל בין עוגיות "בריאות" לעוגיות רגילות.

דגני בוקר: רובנו מעדיפים לתת לילדינו לאכול דגני בוקר מכיוון שמקובל לחשוב כי הם בריאים ומכילים כמות גדולה של ויטמינים ומינרלים. הבעיה היא שברוב המקרים דגני הבוקר הם ממתקים בתחפושת, המכילים כמות גדולה של סוכר פשוט, שומן ולעתים גם צבעי מאכל.

קטשופ: עשוי מ"רכיבים טבעיים בלבד" אך מלבד עגבניות מכיל גם נתרן (שעשוי לגרום לעלייה בלחץ הדם) וסוכר (כפית סוכר בכל כף קטשופ).

מיצי פירות "סחוט טרי": בתהליך הכנת המיץ, הסיבים התזונתיים מופרדים ונותרים המים והסוכר, כך שבכוס מיץ פירות "סחוט טרי" יכולות להיות 6-8 כפיות של סוכר פשוט. בנוסף, אם שותים את המיץ סמוך למועד סחיטת הפירות מרוויחים מעט מהוויטמינים והמינרלים של הפירות. אבל, לאחר זמן קצר הוויטמינים מתחמצנים ונהרסים. מסקנה: עדיף לאכול את הפרי בצורתו הטבעית. כך מרוויחים גם ויטמינים ומינרלים וגם סיבים תזונתיים. גם אז – שימו לב לא להגזים בכמות.

מוצרים ללא כולסטרול: מדובר בטריק שיווקי. כולסטרול נמצא במוצרים מן החי בלבד (בשר/ביצים וכו'), לכן לא נמצא כולסטרול בשמן (שמקורו מהצומח) או בצ'יפס ובביסלי. כלומר, התווית "ללא כולסטרול" לא מעידה בהכרח שמדובר במזון בריא. גם מסך המחשב שלכן הוא, אגב, "ללא כולסטרול".

סוכר חום: הסוכר החום מקורו באותו קנה סוכר שממנו מופק הסוכר הלבן. הסוכר החום עבר פחות עיבוד, ולכן מכיל כמויות זניחות של ויטמינים. היתרון הבריאותי של סוכר חום בהשוואה לסוכר לבן הוא זניח מאוד, אך מספר הקלוריות בסוכר לבן וסוכר חום זהה.

תפוח ירוק : החומציות בתפוח הירוק מטשטשת את המתיקות שלו ויוצרת אשליה שלאכול תפוח ירוק בריא יותר מתפוח אדום. בפועל, כמות הסוכר והקלוריות בתפוח ירוק זהה לזו שבתפוח האדום.

ממתקים ללא סוכר: צר לי לאכזב – אבל הערך הקלורי של ממתקים ללא סוכר זהה לערך הקלורי של ממתקים רגילים. הסיבה היא שלחלק מהמוצרים מוסיפים שומן וקמח לבן על מנת לספק נפח ובמקרים אחרים מוסיפים ממתיקים אלכוהוליים כמו קסיליטול המכילים כמות זהה של קלוריות כמו סוכר רגיל.

סלט ירקות במסעדה: רבים מאיתנו מעדיפים לבחור במסעדה את האופציה הבריאה של סלט וזה מצוין, אך  יש לשים לב לתוספות המזיקות: רטבים, שמנים, קרוטונים ועוד. סלט במסעדה יכול להגיע בקלות ל-600 קלוריות. הפתרון: לפרק את הסלט למרכיבים ולבקש רוטב ותוספות בצד.

 

הכותבת היא ד"ר אתי גראד, דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת נשים ומתבגרים

כתיבת תגובה

TOP