שימו לב לסוכרת: מחקר חדש על סוכרת היריון

16.02.2016 / פורסם ברפואה
סוכרת הריונית

כל אימא מכירה את זה: התקופה המרגשת של ההיריון מלווה בהרבה ימים ביומן המוקדשים למעקב, סידור ובדיקות שונות כדי להבטיח את בריאותו של העובר המתפתח ברחמן. מה שנשים רבות לא יודעות זה שישנה חשיבות רבה גם להשלכות שיש לתהליך ההיריון והלידה על בריאות האם, לרבות תחלואה לבבית. כך, למשל, סוכרת היריון מהווה את אחד הסיבוכים אשר עלולים להופיע בהיריון ולהשפיע על הסיכוי לפתח מחלות לבביות בעתיד.

מהי סוכרת הריונית?

סוכרת הריונית (GDM) מופיעה ב- 2-5% מההריונות, ובעשורים האחרונים אחוז זה נמצא במגמת עלייה לאור העלייה העולמית בשיעורי ההשמנה.

הסיבה לסוכרת היריון ברוב המקרים היא אי-סבילות לגלוקוז ותנגודת לאינסולין, שהוא הורמון שתפקידו לגרום לתאים לקלוט ולנצל גלוקוז לצורך תפקודם. עם התקדמות תהליך ההיריון התנגודת לאינסולין הולכת וגוברת, עד למצב שהלבלב לא מצליח להפריש די אינסולין כדי להתגבר על התנגודת, ואז נוצר עודף גלוקוז בדם (היפרגליקמיה). תנגודת לאינסולין אמנם קיימת בכל אישה בהיריון, אבל רק במקרים מסוימים חומרת התנגודת מביאה לידי סוכרת.

מהם גורמי הסיכון לסוכרת הריונית?

גורמי הסיכון לסוכרת הריונית כוללים בין היתר:

  • גיל מעל 35 (אולם הסיכון הולך ומתפתח החל מגיל  25);
  • השמנת יתר;
  • רקע משפחתי של סוכרת;
  • סוכרת בהריונות קודמים;
  • ילוד במשקל גדול בעבר (מעל 4,000 גרם);
  • הפלות מסיבה שאינה ידועה;
  • תסמונת השחלות הפוליציסטיות;
  • שימוש בתרופות מסוג סטרואידים ויתר לחץ דם.

איך מזהים סוכרת הריונית?

הערכת סוכרת הריונית מתבצעת בכל הנשים ההרות באמצעות בדיקת סקר פשוטה בין השבועות 28-24 להיריון. הבדיקה היא בדיקת דם הכוללת העמסת סוכר במינון 50 גרם (כאשר אין צורך לצום טרם הבדיקה) ומדידת רמות הסוכר כשעה לאחר מכן. במידה שהתוצאה המתקבלת מצביעה על סוכר מעל 140 מ"ג/ד"ל, יש לבצע בדיקה שנייה, אבחנתית. בדיקה זו מבוצעת לאחר צום של 8 שעות, וכוללת העמסת סוכר במינון של 100 גרם ומדידת הסוכר בדם 4 פעמים. במידה ששתיים מהמדידות גבוהות מהנורמה – מתבצעת אבחנה של סוכרת הריונית.

הסיבוכים של סוכרת הריונית

סוכרת הריונית מעלה את הסכנה לסיבוכים אמהיים ועובריים הכוללים בין היתר רעלת היריון, לידת מת ומשקל לידה גדול (מאקרוזומיה) אשר בתורו מוביל לעלייה בשכיחות לידות מכשירניות, קרעים בתעלת הלידה והמלצה ללידה בניתוח קיסרי. כמו כן, סוכרת הריונית עלולה לגרום לסיבוכים ביילוד כדוגמת רמות נמוכות של גלוקוז בדם, צהבת של היילוד, תסמונת כשל נשימתית, וסיכון גבוה לפתח בהמשך חייו השמנת יתר ואי-סבילות לגלוקוז.

חולות סוכרת, בין היתר על רקע היריון, נמצאות גם בסיכון מוגבר למחלות לב, כליות ועיניים, ונמצא כי היסטוריה של סוכרת הריונית מגדילה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ב-71% בהשוואה להיעדר סוכרת הריונית. היא אף מגדילה את הסיכון לטרשת עורקים, תסמונת מטבולית וירידה בתפקוד הלבבי.

כמו כן, מחקר שפורסם לאחרונה ועקב אחר נשים עם היסטוריה של סוכרת הריונית במשך 7 שנים, הראה כי הן היו בעלות סיכון מוגבר לפתח יתר לחץ דם, תעוקה לבבית ואוטם שריר הלב.

מה לעשות כשמתגלה סוכרת הריונית?

קודם כל להירגע. נכון, סוכרת היריון היא מצב לא נעים שחייבים להתייחס אליו, אך הוא בהחלט בר טיפול. ראי זאת כברכה שהסוכרת זוהתה ושניתן עכשיו לטפל בה ולהפחית דרמטית את השלכותיה המסוכנות.

הטיפול בסוכרת הריונית דומה לטיפול הרגיל בסוכרת. בשלב הראשון, מומלץ על דיאטה דלת סוכר (להפחית ככל שניתן צריכת משקאות ממותקים ומאכלים עתירים בסוכר ופחמימות קלות), ועל פעילות גופנית בהתאם ליכולת ולהתקדמות ההיריון. בהמשך לצעדים אלו, יבוצע מעקב רמות סוכר בדם במהלך השבוע-שבועיים הראשונים, על מנת לבדוק אם צעדים אלו עזרו באיזון הסוכר (לרמות הבאות: נמוך מ-95 מ"ג/ד"ל בצום, נמוך מ-140 מ"ג/ד"ל שעה לאחר הארוחה, ונמוך מ-120 מ"ג/ד"ל שעתיים לאחר הארוחה).

רק ב-30% מהמקרים דיאטה ופעילות גופנית לא מספיקות לאיזון הסוכר בדם, ואז יש צורך להתחיל במתן זריקות אינסולין שהוא הטיפול המקובל ברוב המקרים. נשים עם סוכרת הריונית יידרשו לעתים למעקב הדוק וקפדני יותר של מרפאת סוכרת והיריון במהלך תקופת הריונן.

ומה לאחר הלידה?

סוכרת הריונית חולפת בדרך כלל לאחר הלידה. עם זאת, נשים עם סוכרת הריונית נדרשות לעבור כ-6 שבועות לאחר הלידה בדיקת העמסת סוכר שכן הסיכון שלהן לפתח סוכרת בעתיד הוא מוגבר, ועומד על 50-70% בתוך 30-10 שנים.

סיכום

היריון ולידה הם אירועים משמעותיים בחייך, ובהתאם דורשים התייחסות ומעקב רפואי על מנת להבטיח כי התהליך עובר בשלום הן עבורך והן עבור העובר. כאשר מתגלה סוכרת הריונית יש להתייחס לדבר ברצינות. מלבד השפעת סיבוך זה על תהליך ההיריון והלידה, הוא גם מצביע על סיכון מוגבר למחלות בעתיד כדוגמת סוכרת ומחלות לב וכלי דם. אין מדובר במצב בלתי הפיך, אלא בעיה שניתנת לאיזון ולשליטה בהנחה שמקפידים על טיפול ומעקב נכונים. סוכרת הריונית היא בסך הכול תמרור אזהרה שיש להתייחס אליו במהלך ההיריון. יתרה מכך, זיהוי סוכרת היריון בהיריון יוצר לאחר הלידה הזדמנות למניעת סיבוכים בעתיד על ידי הקפדה על אורח חיים בריא ומעקב רפואי סדיר.

המחבר: יעקב (קובי) מגרלי הוא בוגר ביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה, ותלמיד לתואר מוסמך בבריאות הציבור במסגרת מסלול MD/MPH

מקורות:
  1. Metzger BE, Buchanan TA, Coustan DR, de Leiva A, Dunger DB, Hadden DR, et al. Summary and recommendations of the Fifth International Workshop-Conference on Gestational Diabetes Mellitus. Diabetes care. 2007; 30 Suppl 2:S251-60.
  2. Goueslard K, Cottenet J, Mariet AS, Giroud M, Cottin Y, Petit JM, et al. Early cardiovascular events in women with a history of gestational diabetes mellitus. Cardiovascular diabetology. 2016; 15:15.
  3. Shah BR, Retnakaran R, Booth GL. Increased risk of cardiovascular disease in young women following gestational diabetes mellitus. Diabetes care. 2008; 31:1668-9.
  4. Li JW, He SY, Liu P, Luo L, Zhao L, Xiao YB. Association of gestational diabetes mellitus (GDM) with subclinical atherosclerosis: a systemic review and meta-analysis. BMC cardiovascular disorders. 2014; 14:132.
  5. Noctor E, Crowe C, Carmody LA, Kirwan B, O'Dea A, Glynn LG, et al. ATLANTIC-DIP: prevalence of metabolic syndrome and insulin resistance in women with previous gestational diabetes mellitus by International Association of Diabetes in Pregnancy Study Groups criteria. Acta diabetologica. 2015; 52:153-60.
  6. Heitritter SM, Solomon CG, Mitchell GF, Skali-Ounis N, Seely EW. Subclinical inflammation and vascular dysfunction in women with previous gestational diabetes mellitus. The Journal of clinical endocrinology and metabolism. 2005; 90:3983-8.

 

 

כתיבת תגובה

TOP