יש לי גלידה הכי טובה?

יש לי גלידה הכי טובה?

קיץ חם ולב שבור הם שתיים מהסיבות העיקריות לאכילת גלידה (למי שזקוק בכלל לסיבות כדי לאכול גלידה). החדשות הרעות הן שגלידה עלולה להזיק ללב. החדשות הטובות הן שלמרות זאת לא חייבים לוותר עליה, והחדשות העוד יותר טובות הן שאפשר להכליל אפילו גלידה עתירת שומן בתפריט הדיאטה שלנו, במידה הנכונה ובצורה מושכלת כמובן

 

באחת הסצנות הנפוצות בסרטים רומנטיים רבים, נראית הגיבורה המדוכדכת מנסה לפצות את עצמה על אהבה נכזבת בזלילה של גלידה היישר מן הקופסה. האמת העגומה היא שעל אף המבחר ההולך וגדל של גלידות בטעמים מטעמים שונים, עדיין לא נמצאה הגלידה שתרפא לב שבור, וגרוע מכך: הגלידות – לפחות אלה המכילות שומן רווי מן החי – מעלות את הסיכון לפגיעה בלבנו.

צריכה של סוגי מזון המכילים כמות גדולה של שומן רווי תורמת להיווצרות שכבת פלאק בעורקי הלב, המעלה את הסיכון ללקות בתעוקה או התקף לב. אנו נוטים להתמקד באחוזי השומן בגבינות למיניהן או בשרים, אבל איכשהו הגלידה נוטה לחמוק מתשומת לבנו.

הבשורה הטובה היא שלא חייבים לוותר על גלידה, בוודאי לא בימי הקיץ הלוהטים שבהם היא מפתה יותר מתמיד. קודם כל, משום שלגלידה יש גם יתרונות בריאותיים. היא עשירה במרכיבים תזונתיים חיוניים כגון סידן (כ-130 מ"ג  ל-100 גרם גלידה, ולכן היא יכולה לשמש תחליף למעדני חלב או ליוגורטים מתוקים אחרים), וכן בויטמינים מהקבוצות A  ו-B.

כדאי לזכור שגלידת שמנת וגלידה על בסיס שומן צמחי עשויות להכיל מספר קלוריות דומה, ושומן צמחי רווי לאו דווקא בריא יותר משומן השמנת. למעשה, שיעורי השומן בגלידה על בסיס שומן צמחי בדרך כלל אף גבוהים יותר מאלה שבגלידות שמנת. ועוד "הערת אזהרה": גלידות רבות מכילות צבעי מאכל מלאכותיים, וכמובן שעדיף להימנע מאכילתן.

אז איזו גלידה כדאי לאכול – וכמה?

על מנת להישאר בטווח הבריא מבלי לוותר על החשק הקיצי למשהו מרענן, קריר ומתוק, אפשר ללכת על האפשרות הבריאה יותר של פרוזן יוגורט. גלידה כזו מכילה חלב במקום שמנת. החלב הוא דל שומן ובעל רכיבים בריאותיים, והיוגורט הפרוביוטי ממיר סיבים תזונתיים לשומן בריא, מעלה את רמות הכולסטרול הבריא ומפחית את רמות הכולסטרול שאינו בריא.

פזרו על היוגורט אגוזים, פירות (מנגו, פסיפלורה ואוכמניות), וגרעינים למיניהם, והנה לכם  התחליף הטעים והבריא לגלידה.

אופציה נוספת היא הגרסה הדיאטטית, שמתחלקת לשני סוגים.

הסוג הראשון הוא גלידות המכילות סוכר אך שיעור השומן בהן נמוך – 5% שומן או אף פחות. גלידות אלה מצטיינות בטעם הדומה לזה של גלידה רגילה, ושיעור השומן הנמוך אינו מורגש. מנה של גלידה כזו – שלוש-ארבע כפות (כוס חד פעמית מלאה) – מכילה כ-130 קלוריות ומתאימה להיות תחליף לארוחת ביניים בדיאטת הרזייה.

הסוג השני הוא גלידות המומתקות בממתיק מלאכותי חסר קלוריות, ונוסף על כך שיעור השומן בהן נמוך או אפסי. גלידות אלה, המוגדרות "דיאט", מכילות כ-40 קלוריות ב-100 גרם.

במילים אחרות, מי שמוכן להתפשר ולוותר על הגלידות עתירות השומנים והסוכרים, יכול לזלול מנה גדושה ומשביעה של שש-שמונה כפות גלידה דיאטטית. מנה כזאת יכולה לשמש תחליף לארוחת ארבע או לארוחת לילה. לחלופין אפשר ללקק בשעות אחרי הצהריים שלושה-ארבעה ארטיקים דיאטטיים בטעמים מגוונים, המכילים 50-30 קלוריות ליחידה (כמו פרוסת לחם קל).

אבל מי אמר שחייבים להתפשר? לאחרונה פורסם מחקר שבדק איזו גלידה הכי אהובה עלינו. מתברר שככל שהגלידה הכילה יותר שומן, כך היא זכתה לציונים גבוהים יותר, ללא קשר לטעם או לסוג הגלידה.

כיצד זה קשור לדיאטה? דיאטה יעילה צריכה להיות תהליך לטווח ארוך, של שינוי הרגלי אכילה לכל החיים ולא לחודשים אחדים שאחריהם חוזרים להרגלים הקודמים שגרמו להשמנה. לכן, כאשר מתכננים תהליך ארוך טווח, אף אחד אינו יכול לדרוש מעצמו ויתור מוחלט על מזונות אהובים ומפתים, גם אם הם "משמינים".

לפיכך לא צריך להתפשר על גלידות דיאטטיות בכל מצב, אלא לעיתים חשוב דווקא לבחור בגלידה הטעימה ביותר והמשובחת ביותר – בכמות מדודה כמובן – שתיתן תחושה שבאמת אכלנו מה שרצינו ולא הסתפקנו בתחליף. הרי בסופו של דבר, הנפש היא חלק מהגוף, וגם בזמן דיאטה צריך "אוכל לנפש".

אבל לפני שאנחנו מסתערים על המקפיא, רצוי לזכור את תכולת הקלוריות הממוצעת של כמה גלידות: בארטיק שוקו/חלב רגיל יש 200-100 קלוריות. בארטיק "עשיר", המכיל כמה שכבות ושוקולד אמיתי בפנים, יש 300 קלוריות בממוצע ולעיתים אף יותר.

שלוש-ארבע כפות של גלידת שמנת רכה מכילות בממוצע 160 קלוריות. כמות דומה של גלידה 5% שומן מכילה כ-130 קלוריות. אפשר לזלול אפילו ארטיק שמכיל 380 קלוריות בזמן דיאטה בתמורה לארוחת ביניים, אך לא מדי יום. תמיד כדאי לזכור שתמורת 380 קלוריות אפשר לקבל ארוחות גדולות יותר ומשביעות יותר.

ולסיום, קצת ציונות:  גלידות המיובאות מחו"ל מכילות אחוז שומן גבוה יותר, על מנת לאפשר חיי מדף ארוכים יותר. הגלידות המיוצרות בארץ נחשבות לטריות, ויש בהן אחוז שומן נמוך יותר ופחות חומרים משמרים, והנה לכם עוד סיבה טובה לצרוך כחול-לבן.

שומן: למה לשים לב?

כאשר בודקים את אחוזי השומן בגלידות, חשוב לשים לב שיש פערים גדולים המושפעים מטעם הגלידה (שוקו, וניל, טעמי פירות ועוד), אך גם ובעיקר מושפעים מהתוספות. לדוגמה, גלידה בטעם "נקי" של וניל, שוקולד וכו' תכיל ברוב המקרים אחוזי שומן נמוכים יותר בהשוואה לאותו טעם עם תוספות כגון שוקולד צ'יפ, שברי עוגיות, אגוזים ועוד. תוספות אלו מעלות את כמות הקלוריות והשומן בגלידה.

 עניין נוסף שחשוב לקחת בחשבון הוא היחס בין סה"כ השומן בגלידה לבין כמות השומן הרווי. כאשר כמות השומן הרווי היא מעל 50% מסך כל השומן – עדיף להימנע! לדוגמה, גלידה עם סה"כ 10% שומן, שעל פניו לא נראית עשירה בהשוואה לגלידות אחרות, אבל מכילה 8-7 גרם שומן רווי, היא לא בחירה מומלצת מבחינה תזונתית ובריאותית.

הכותבת: ד"ר אתי גראד, דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת נשים ומתבגרים

 

כתיבת תגובה

TOP