מצבי לחץ, למה לי לקחת ללב?

התמודדות עם לחץ

את הבוקר את מתחילה עם שניים קפה. בלי זה את לא יכולה להכנס לעניינים. אחר כך צריך להזמין טכנאי מזגנים, להכין את הילדים לגן ולבית הספר, להכין סנדויצ'ים, להחליף חיתול, להקפיץ את כולם ולהגיע לעבודה בזמן לפגישות, ויכוח עם הבוס, מענה מנומס ללקוח שמשגע אותך כבר שבועות, להגיש את החומרים בזמן בדד ליין מטורף ובמקרה, רק במקרה, היום יום ההולדת של בעלך, אז מה, לא תפתיעי אותו בבילוי ערב נחמד + הפקה קטנה קטנה ל-60 איש בלבד?

מעייף רק לקרוא את כל זה. ולמחרת? עוד יום. פחות או יותר אותו דבר. מזל שיום הולדת יש רק פעם בשנה.האמת היא ,שזה לא סתם מעייף, זה מסוכן. עד כדי כך.

תוצאות מחקר בבריאות האישה אשר התפרסמו ב-Harvard Women’s Health Watch   מגלה כי יש קשר מובהק בין לחץ במקום העבודה ובין בעיות בתפקוד הלב. מהמחקר מתברר כי סיכוייה של אישה העובדת במקום עבודה המשופע בלחציםללקותבמחלות לב, גבוה ב-40% מסיכוייה של אישה העובדת במקום רגוע יותר.

יש לי דברים אחרים בראש…

גוף האדם מתוכנת מבחינה אבולוציונית להגיב למצבי לחץ של סכנת חיים בתגובה של "הילחם או ברח" (באנגלית זה נשמע יותר טוב: Fight or Flight).

במצבי לחץ, המוח משחרר כימיקלים המזרזים את קצב הלב ואת קצב הנשימה ומגבירים את כמות האנרגיה המגיעה לשרירים. למרבה הצער, הגוף אינו יודע להבחין בין לחץ אשר מגיע מגורם מסכן חיים ובין לחץ הנובע מגורמים כמו דאגות כלכליות, לחץ בעבודה ודאגות אחרות שונות ומשונות. כאשר תגובת ה"הילחם או ברח" פועלת באופן קבוע ומתמשך, הגוף סובל.

אז איך בעצם מתח בעבודה פוגע בבריאות הלב? 

בשתי דרכים: ישירה ועקיפה. באופן ישיר הלחץ עלול לגרום לדלקת בעורקים הכליליים, מצב שעשוי להביא להיווצרותם של קרישי דם. באופן עקיף: לחץ יום יומי מקשה גם על קיום הרגלים הטובים לבריאות הלב כמו פעילות גופנית, אכילה נכונה, המנעות מעישון ושינה מספקת.

כך קורה שריבוי התפקידים של האישה בעידן המודרני מצד אחד,  לעומת המחסור במשאבים פיסיים ונפשיים המתאימים למילוי כל התפקידים הללו מן הצד האחר, מביא לפגיעה בריאותית משמעותית.

יש לי דמיון שעוזר לפעמים לשכוח…

לעתים קרובות מצב זה של ריבוי תפקידים הוא בלתי נמנע ועל כן מומלץ לנסות ולהפחית מצבי לחץ בתוך מסגרת החיים היום יומית, על מנת לשמור על הלב ולהגן עליו מפני הנזקים הצפויים. איך עושים זאת? הנה צרור עצות:

  • מומלץ לתרגל טכניקות רגיעה כמו מדיטציה ונשימות עמוקות.
  • כדאי להשתדל ולטפח מערכות יחסים המספקות תמיכה הדדית (עם ובלי קשר למצבו של הלב).
  • מומלץ מאוד לשלב בסדר היום פעילות גופנית סדירה אשר מחזקת את הלב, מורידה את מפלס הלחץ ואת תחושת הדיכאון ומשפרת את איכות השינה.
  • עצירת שטף היומיום, מציאת זמן לעצמך ותכנון מקדים של יעדים ומטרות, מפחית מאוד את הלחץ.

וכבר הוסיפו ואמרו חכמינו (אריק איינשטיין ושלום חנוך)

"לך עם זה לאט,

ואז תוכל פשוט לרוץ מהתחלה"

 

מתויג ב: , ,

One Response to “ מצבי לחץ, למה לי לקחת ללב?”

  1. […] על החשק והיכולת של האדם לשלוט על חייו ולטפל בעצמו. ללחץ נפשי גם יש השלכות פיזיולוגיות המשפיעות באופן ישיר על בריאות […]

כתיבת תגובה

TOP