כשהלב ממריא…

13.10.2016 / פורסם ברפואה

סובלת מבעיות לב כלשהן? זה עדיין לא אומר בהכרח שעלייך לוותר על טיסה לחופשה בתקופת החגים. הנה כמה המלצות וטיפים שיעזרו לך לעבור בנתב"ג בלב שקט בדרך לכל מקום בעולם

מאות אלפי ישראלים מנצלים את תקופת החגים כדי לטוס לחופשה קצרה בחו"ל או באילת. אך עבור אלה הסובלים ממחלות לב, ההזדמנות לטוס היא חגיגית הרבה פחות, ורבים מהם יעדיפו  להישאר על הקרקע ובסביבה מוכרת מתוך חשש לבריאותם.

האם הימנעות מטיסות היא אכן גזירה משמיים עבור הסובלים מבעיות לב? לא בהכרח. יש אמנם שתי קבוצות של לוקים בבעיות לב, שייאלצו לדחות את טיסתם להזדמנות אחרת או להימנע כליל מטיסה: למשל מי שעברו אירוע לבבי, שבץ מוחי או ניתוח לב פתוח בשבועיים שקדמו לטיסה המתוכננת, או אלה הסובלים ממחלה לא יציבה כגון תעוקת חזה מתגברת, אי ספיקת לב לא מאוזנת, הפרעות קצב קשות או אפילו יתר לחץ דם לא מטופל.  אבל לדברי ד"ר דנה צפת מהמרכז לבריאות לב האישה, לגבי כל היתר אין מניעה לטוס לחופשה בחו"ל בתנאי שנערכים אליה כראוי.

ניתן לחלק את ההיערכות לשני שלבים: לפני הטיסה – ובטיסה עצמה. הנה כמה עצות והמלצות שיסייעו למי מכן הסובלות מבעיות לב כלשהן לטוס לחופשה וליהנות ממנה תוך שמירה על בריאותכן. גם אם על פניו זו נראית רשימה ארוכה, אל תיבהלו: מדובר בפעולות פשוטות, שיהפכו את הטיסה והטיול לחוויה הרבה יותר נעימה ובטוחה!

 לפני הטיסה:

ודאי שיש ברשותך כל התרופות להן את זקוקה וקחי איתך מעט יותר מהנדרש, למקרה שתיאלצי באופן לא צפוי להאריך את שהייתך בחו"ל למספר ימים מסיבה זו או אחרת. יש המביאים עימם לחופשה את כל המרשמים למקרה שהתרופות יאבדו, אך מספיק לטוס עם רשימת התרופות שאת נוטלות יחד עם מספר הטלפון של הרופא או הקרדיולוג המטפל – במיקום נפרד מהתרופות עצמן.

בקשי מרופא המשפחה או הקרדיולוג מכתב המסביר את מצבך הרפואי, ההיסטוריה הרפואית שלך וכאמור – רשימת התרופות.
צרפי למכתב זה העתק של תוצאות בדיקות האק"ג האחרונות שעברת, כרטיס קוצב אם יש לך – ואת פרטי הגורם המבטח שדרכו ביצעת את הביטוח לקראת הנסיעה.

התייעצי עם הרופא לגבי הנסיעה המתוכננת על כל היבטיה הרפואיים. ד"ר דנה צפת ממליצה למשל להיוועץ ברופא על זמני נטילת התרופות כאשר טסים למדינה שבה יש הבדלי שעות מהזמן בארץ.

יתכן שהרופאים מכירים קולגות או בתי חולים באזור אליו את טסה וימליצו לך לאן לפנות בשעת חירום או בעיה.

במקרה שאת סובלת מרמות חמצן נמוכות בדם, התייעצי עם הרופא אם עלייך לדאוג לתוספת חמצן לטיסה. בררי איתו גם האם את בסיכון מוגבר לקרישי דם ברגליים במהלך הטיסה.

 

 

מומלץ לבדוק אילו בתי חולים או מרפאות יש באזור בהן תשהי וכן לבדוק את הכיסוי הרפואי שביטוח הנסיעות מספק לך. יש למשל פוליסת ביטוח הכוללות החזר חלקי או מלא להטסה רפואית חזרה לארץ. המידע המוקדם יעזור לך בקבלת החלטה מהירה אם חלילה תיווצר בעיה רפואית.

אם בכוונתך לטוס למדינה אקזוטית, רצוי להישאר בקרבת ערים הגדולות ולא לצאת לסיורי ספארי באזורים נידחים.

חולי לב יכולים ליטול ללא חשש את החיסונים הניתנים במרפאות החיסונים בלשכות הבריאות המחוזיות, מאחר שאין להם תופעות לוואי המשפיעות על הלב.

בררי מבעוד מועד בחברת התעופה בה את טסה האם ניתן להזמין ארוחות מיוחדות בהתאם לצרכייך המיוחדים, כגון ארוחות דלות מלח.

בטיסה:

קודם כל, הגיעי לשדה תעופה מוקדם, כדי שלא תיכנסי ללחץ מיותר וכדי שלא תצטרכי למהר.

טיסות עלולות להשפיע על הלב עקב האחוז הנמוך יחסית של חמצן הנמצא בתא הנוסעים, מה שמאלץ את הלב לעבוד חזק יותר כדי לספק את כמות החמצן שהגוף צריך. כל עוד המצב הרפואי שלך תחת שליטה, הלב יוכל להתגבר על כך. אם את סובלת מאי ספיקת לב או ממחלת לב חסימתית קשה, עליך להיות ערה לכל שינוי בנשימה או סימן אחר המעיד על מצוקה.

ישיבה ממושכת בטיסה ארוכה עלולה להעלות את הסיכון לייצר קריש דם ברגל, במיוחד בטיסה של מעל 6 שעות. הסיכון עולה כאשר לנוסעת יש מחלת רקע של קרישיות יתר, או נוטלת גלולות עם אסטרוגן למניעת הריון או נמצאת בהריון. גם עודף משקל או היסטוריה של אי ספיקת לב מעלים את הסיכון לקרישי דם.

כדי להפחית את הסיכון, מומלץ לנקוט במספר פעולות פשוטות: האחת – שתי הרבה במהלך הטיסה (מים, לא אלכוהול!) כדי למנוע התייבשות; השנייה – קומי מדי פעם וצאי לסיבובי הליכה קצרים במעבר כאשר הדבר אפשרי. כאשר את יושבת, נסי להניע את רגלייך מפעם לפעם. אם את סובלת מאי ספיקה ורידית, לבשי גרביים אלסטיות.

והכי חשוב – תיהני!

 

כתיבת תגובה

TOP