על טעם ועל ריח אין להתווכח? מחקר חדש טוען אחרת

11.06.2015 / פורסם בתזונה נכונה

איך זה שלאנשים שונים יש העדפות תזונתיות שונות? האחד מעדיף ירקות ודגנים מלאים, בעוד האחר רודף אחר מתוקים ושומנים. האחת לא יכולה בלי הקפה של הבוקר והשנייה שותה רק תה ירוק ללא סוכר. כולנו היינו מעדיפים לחמוד בלילות מקלות סלרי במקום שוקולד, אך האם ניתן לשלוט ברצונות ובהעדפות שלנו? התשובה שנותן מחקר חדש שנערך לאחרונה בארה"ב היא: כן. ולא. כלומר, בהחלט ניתן להשפיע על העדפות תזונתיות, אבל לא שלכם – של ילדיכם.

החשיפה למזון

במסגרת המחקר האמור, נשאלו 670 תלמידי קולג' על היחס שלהם למזון. בפני הסטודנטים הוצגה רשימה של 122 מזונות, והם נשאלו תחילה על היחס למזונות אלה בילדותם: האם אהבו לאכול את המזון הזה, האם עודדו אותם לאכול אותו, והאם ראו את הוריהם אוכלים ממנו. בהמשך נשאלו הסטודנטים לגבי היחס שלהם לאותו מזון כעת, בבגרותם. בנוסף, על מנת לתת תיקוף לתשובות הסטודנטים, חלק מהוריהם ענו אף הם על שאלון דומה אשר בדק את ההעדפות התזונתיות של ילדיהם והחשיפה שלהם למזונות שונים בילדות, ואכן נמצאה התאמה בין תשובות הסטודנטים לתשובות הוריהם.

תוצאות המחקר הראו התאמה בין חשיפה וצריכה תדירה של סוג מזון מסויים בילדות, להעדפה של אותו מזון בבגרות עבור מרבית המזונות ברשימה, כולל ירקות.  כך, ככל שרמת החשיפה או הצריכה של מזון הייתה גבוהה יותר בילדות, הסטודנטים דיווחו כי הם אוהבים אותו יותר בבגרות. בדומה, נמצא כי סטודטים שלא היו חשופים למזון מסויים בילדותם, לרוב אהבו אותו פחות בבגרותם,  וזה כולל בשר, ירקות, ופירות. ממצא זה היה עקבי גם עבור מזון לא בריא, כגון דונאטס, מזון מהיר  וחטיפי שוקולד מסויימים. אם המזון הזה לא נצרך אף פעם בילדות, אהבו אותו פחות בבגרות – אם כי ישנם מספר יוצאים  מן הכלל כגון פיצה, עוגת גבינה ובראוניז. כנראה שיש מזונות שטעימים באופן אוניברסלי וגורף.

במילים אחרות: המחקר החדש מראה כי העדפות תזונתיות והרגלי אכילה המוטמעים בגיל צעיר, משפיעים על ההעדפות התזונתיות שלנו בבגרותנו. על פי המחקר, סביר להניח שכאנשים בוגרים נעדיף את אותו מזון שכיכב על השולחן המשפחתי אי שם בילדותינו. עכשיו חישבו על ההשלכות של המחקר על התפריט המשפחתי שלכם. יש להורים כח אדיר להשפיע על חייהם הבוגרים של ילדיהם. הם יכולים להפוך את ילדיהם לחובבי מקלות הסלרי מפתיחת כתבה זו. אבל איך?

במוח ולא בכוח: הטמעה נכונה של הרגלי אכילה

יש לשים לב לדרך שבה מטמיעים הרגלים בקרב ילדים שכן לעתים, כאשר מזון מוגדר כ"אסור", הילד עלול לפתח רצון חזק יותר לאכול דווקא אותו. התנהגות זו נפוצה יותר בילדות, ואילו בבגרות ישנה נטייה לאכול פחות מזון שנאסר בילדות, הן בגלל החשיפה הנמוכה למזון זה והן מפני שקשורות אליו אסוציאציות לא נעימות כמו כעס של ההורים ותחושות אשם. עוד נמצא כי כפיית אכילת מזון מסויים בילדות עלולה לגרום דווקא להמנעות ממנו בבגרות.

ממצא חשוב נוסף מלמד כי סטודנטים שנחשפו למזון מסויים בילדותם, גם אם לא אהבו אותו אז, דיווחו כי הם אוכלים אותו בבגרות. מכך ניתן ללמוד שגם אם הילד לא סובל תרד, מה שחשוב הוא שתהיה חשיפה לקיומו של התרד והוא יוגש לשולחן כאופציה. זה מספיק על מנת להשפיע על העדפותיו התזונתיות של הילד בעתיד. חשיפה תדירה למזון היא דרך יעילה ופשוטה להורים להטמיע הרגלי תזונה בריאים אצל ילדיהם. כדאי להציג בפני הילד את סוגי המזונות השונים מספר רב של פעמים ולנסות לשלב את המזון במנות שונות ולהיות יצירתיים עם צורות הבישול והטעמים.

עוד נמצא כי עידוד מצד ההורים ודוגמה אישית להרגלי תזונה נכונים בתקופת הילדות, קשורים בצורה חיובית להעדפותיהם של הסטודנטים בהווה.  אם כן, להכריח את הילד לאכול תרד או לנשנש צנון בהפסקות עשר – פחות אפקטיבי. רמזים עדינים וקריצות לכיוון המזון הבריא, בנוסף לדוגמה אישית – היא הדרך המועילה יותר.

עוד חשוב לזכור כי הרגלי אכילה נטמעים ונשמרים. מבוגרים אשר בילדותם קבלו מזון  כפרס, דיווחו כי הרגל זה נשמר אצלם גם בבגרותם. בנוסף, ילדים שהורשו להפסיק לאכול כשהרגישו מלאים ולא הוכרחו לגמור הכול מהצלחת, מדווחים כי הרגלי אכילה אלה נשמרו אצלם בבגרות.   

בנוסף, ילדים אשר הכריחו אותם לגמור הכול מהצלחת, ונענשו או תוגמלו עם אוכל, הם בעלי סיכוי גבוה יותר לסבול ממשקל יתר ומבולמוסי אכילה.

נסכם את הטכניקות שתוכלו לאמץ החל מהיום כדי להשפיע על ההעדפות התזונתיות של ילדיכם:

  • חשיפה חוזרת ונשנית למגוון מזונות בריאים, במגוון צורות הכנה וטעמים.
  • דוגמא אישית של ההורים באכילת מזונות בריאים ומגוונים.
  • עידוד הילדים לטעום מזונות בריאים חדשים ויצירת סביבה חברתית מחזקת.
  • שיתוף הילדים בהכנת המזון תוך הסבר על חשיבות הגיוון באכילת מזונות שונים ובריאים.

והכי חשוב: סמכו על הילד. ילדים מסוגלים לווסת באופן טבעי את כמויות המזון הנדרשות והתפתחות הטעם שלהם. עלינו רק להציע מגוון בריא – ופשוט להשתדל לא להפריע להם בתהליך.

לסיכום: על טעם ועל ריח אפשר להתווכח, או לפחות להשפיע.

 

להלן גרף מתוך המחקר האמריקאי שמראה את 'הקשר בין ממוצע העדפות תזונתיות, תדירות הצריכה
ויחס ההורים למזונות שונים בתקופת הילדות, מול העדפות תזונתיות בבגרות' .

 

הרגלי אכילה

 ניתן לראות כי ככל שמזון נאכל בתדירות גבוהה יותר בילדות, כך עולה העדפתו בבגרות. כמו כן, ממוצע העדפת המזון בבגרות גבוה יותר כאשר ההורים עודדו את אכילת המזון בילדות והיוו דוגמא אישית.

מקור: Wadhera D, Capaldi Phillips E.D, Wilkie L.M, Boggess M.M. Perceived recollection of frequent exposure to foods in childhood is associated with adulthood liking. Appetite, 2015; 89, 22-32

 נכתב על-ידי קרן גרינברג, MPH, מנהלת פרוייקטים בקהילה

כתיבת תגובה

TOP